HTML

Zabos ételek

Na nem haragudtak meg rám az ételek, csupán arról van szó, hogy ráálltam a zabbal való főzésre, aminek a részleteit ezúton örökítem meg.

Friss topikok

Linkblog

Archívum

A zabról általában

2010.01.25. 21:57 EvlynRoe

 

1. A zabpehely alapú reggeli nem csak a gyerekeknek egészséges, hanem a felnőtteknek is igen hasznos. Az ilyen táplálék csökkenti a vérnyomást, a „rossz" koleszterin szintjét és a szívinfarktus kockázatát.zabpehely alapú reggeli nem csak a gyerekeknek egészséges, hanem a felnőtteknek is igen hasznos. Az ilyen táplálék csökkenti a vérnyomást, a „rossz" koleszterin szintjét és a szívinfarktus kockázatát.

2. A zab zabpehely formájában az egészséges reggelik elmaradhatatlan alkotója, de felhasználása ennél változatosabb lehet: Amerikában süteményt, Belgiumban sört készítenek belőle. Legnagyobb előnye, hogy alacsony kalóriatartalma mellett rosttartalma igen magas.


A zab az egyik legrégebben termesztett gabonaféle, több tucat faja ismert, habár főként takarmányozási céllal termesztették és termesztik, néhány fajtája emberi fogyasztásra is alkalmas és elterjedt. A história szerint zabból főtt kását először a görögök készítettek és fogyasztottak.

Napjainkban az emberi fogyasztásra termesztett és feldolgozott zabot megtisztítják külső héjától, de némi korpa marad a magon, ami jelentős rost és egyéb tápanyagot tartalmaz, majd darabolva vagy préselve zabpelyhet, őrölve zablisztet illetve zabkorpát készítenek belőle. A zabpehelyből legtöbbször kása készül, de nyersen is könnyen fogyasztható és emészthető. A zabpehely a reggeli müzlik leggyakoribb összetevője, de nagyobb élelmiszerüzletekben és bioboltokban nem jelent gondot a zabpehely és a zabkorpa beszerzése.

A zabpehely kevés kalóriát tartalmaz, viszont rost- fehérjetartalma magas, amely hozzájárul, hogy tartalmas és tápláló étel legyen. Jelentős mennyiségben tartalmaz B1- vitamint, de számottevő B2-, B3-, B6- és K-vitamin tartalma is. Ásványi anyagok közül kiemelkedő mangán-, magnézium-, réz- és foszfortartalma, de gazdag kalciumban, vasban és cinkben is.

A zabpehely rendszeres fogyasztása jó hatással lehet az egészség megőrzésére, javíthatja az emésztést és a csontok, valamint erek általános állapotát. Fogyasztása minden korosztály számára kedvező lehet, de kisgyermekek, kismamák, és idős emberek táplálásában játszhat kiemelkedő szerepet. Fogyasztható a már említett, ősi módon, zabkásaként, vízzel vagy tejjel felfőzve, de lehet sütemények alapanyaga, legnépszerűbbek a csokis és a gyömbéres kekszek, illetve főételek összetevője akár hús mellett, akár hús nélkül.

3. Ma azt a szót hallva, hogy zab, leginkább zabkására, zabnyákra és egyéb zabpehelykészítményekre gondolunk. Ezeket védőételként, vagy legyengült betegek erősítésére szolgáló diétás ételként fogyasztják, számtalan bántalom esetén. Nyugtatószerként azonban csak vidéki, idős emberek ismerik. Régebben zabcsepp, zabtea vagy zabfürdő formájában is használták. Ezek a felhasználási módok ma ismét tért hódítanak.
A zab, amelyet a növénytanban Avena sativa L.-nek neveznek, a pázsitfűfélék családjába tartozik. Nálunk kultúrnövény, amely mindenhol megterem. A zab, mint minden gabonafajta, egyenes szárat növeszt, virága a hosszú szár végén helyezkedik el. A virágzat kettő-négy virágból álló kalászai ágacskákra rendeződnek, így képezve bugát. Az éretté fejlődött zabmagok pelyvával vannak körülvéve, de nem nőttek össze azzal. A virágzási idő júniustól augusztusig tart, a magassági fekvéstől függően (a zab 1500 méter magasságig termeszthető).
Fehérjéket, B csoportba tartozó vitaminokat, ásványi anyagokat (vas, kobalt, mangán, cink, alumínium és kálium), valamint az A-vitamin előanyagát, a karotint tartalmazza. A bór és a jód is megtalálható benne nyomelemként. A zabszalmafürdőt kovasavtartalma teszi érdekessé

4.

A zab élettani hatása:

- Gazdag B vitaminban és E vitaminban
- Vas, kálium, kalcium, foszfor és magnézium is található benne
- Nagy a fehérje és zsírtartalma
- Regenerálja az idegeket, élénkíti, táplálja az egész idegrendszert
- Ajánlott bőr és emésztési panaszoknál
- Ajánlott továbbá kimerültség és fokozott stressz esetén
- Gyulladásgátló anyagokat tartalmaz, nyugtatja a gyomrot, beleket
- Természetes lúgosító hatásával a szervezet savasodását képes megkötni, megszüntetni

A zabpelyhes levesek, főzelékek, sütemények, müzlik lényege, hogy áztatott zabpelyhet keverünk az ételekbe, ettől rostdúsabb, táplálóbb élelmet kapunk.

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://zabos.blog.hu/api/trackback/id/tr651702184

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása